در گفتوگوی زنده با برنامه «میز اقتصاد» یکی از پربینندهترین برنامههای اقتصادی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، مریم نوری بالانجی، مدیر شیلات و کشاورزی سازمان منطقه آزاد قشم، از ظرفیتهای کمنظیر شیلاتی در جزیره قشم در توسعه اقتصاد دریاپایه و با نگاهی واقعبینانه، از چالشهای ساختاری در مسیر سرمایهگذاری در حوزه دریامحور سخن گفت.
نوری با تأکید بر موقعیت ممتاز قشم از منظر ژئوگرافیک، تنوع زیستی دربایی و برخورداری از بزرگترین خطوط ساحلی کشور، شیلات قشم را یکی از محوریترین پیشرانهای توسعه اقتصادی در منطقه آزاد برشمرد.
به گفته وی، در سه سال گذشته با احیای مزارع آبزیپروری، توسعه زنجیره ارزش و جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی، جهش تولیدی چشمگیر در حوزه آبزی پروری رقم خورده است؛ بهگونهای که جذب سرمایه محقق شده منطقه آزاد قشم در حوزه شیلا ت و کشاورزی در سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد ۱۳۱ درصدی داشته است و در تولید میگو به ۵۰۵۰ تن و در تولید ماهی به ۳۸۰۰ تن رسیده ایم.
مدیر شیلات و کشاورزی منطقه آزاد قشم، اما مهمترین چالش را دوگانگی حکمرانی دانست. به گفته او، واگذاری ناهماهنگ اراضی شیلاتی و صدور مجوزها از سوی دستگاههای اجرایی برون سازمانی، موجب سردرگمی و کاهش انگیزه سرمایهگذاران شده است.
او بهطور مشخص به موضوع پرورش ماهی در قفس اشاره کرد و افزود: مطابق قانون، تا ۸۰۰ متر دریایی تحت اختیار مناطق آزاد است، اما در عمل نقاط استقرار قفس در دریا از سوی شیلات استان واگذار میشود و اراضی پیشتیبانی ماهی در قفس در دو منطقه ریگو و سلخ در جزیره قشم توسط سازمان به سرمایه گذاران این حوزه اجاره داده شده که موجب ایجاد دوگانگی برای سرمایه گذار می گردد.
آینده روشن شیلات با رویکرد دانشبنیان و صادراتمحور
نوری همچنین با اشاره به طراحی بزرگترین سایتهای دانشبنیان شیلاتی کشور و خاورمیانه در قشم، از آغاز دور دوم برنامه پنجساله توسعه شیلات در منطقه آزاد قشم خبر داد. هدفگذاری برای تولید بیش از ۱۳۵۰۰ تن ماهی و ۱۲۵۰۰ تن میگو و اشتغالزایی تمامی حوزه های کشاورزی و شیلات برای حدود ۲۶۰۰ نفر، بخش مهمی از این برنامه است که با تکیه بر استفاده از فناوری نوین و تکمیل زنجیره ارزش و جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی پیش خواهد رفت.
وی با اشاره به استقبال جذب سرمایهگذاران خارجی، بهویژه در بخش های ارزآور و صادرات محور همچون بخش فرآوری خاطرنشان کرد: نگاه ما به سرمایهگذار، چه داخلی باشد و چه خارجی براساس سیاست های شیلاتی در مناطق آزاد، مبتنی بر درآمدزایی جوامع محلی، اشتغالزایی و توسعه مناطق ساحلی، صادرات، ارزآوری، افزایش درآمد پایدار بلاخص تامین امنیت غذایی کشور است. سیاست سازمان منطقه آزاد قشم، مشارکت فعال و حمایت مستقیم از طرحهای راهبردی در حوزه شیلات و کشاورزی است.
بدون دیدگاه